top of page

Anatomia fericirii / 10 practici antidepresive

Public·3 friends

Dragilor,

m-a bucurat întâlnirea noastră și explorarea anatomiei fericirii de duminică seara. Sper că măcar câteva lucruri de-acolo v-au prins bine și că a fost un început frumos al împrietenirii cu propriul corp, cu viața, cu dinamicile lui și cu posibilitățile pe care le deschide, când îi oferim atenție.

Nu uitați de contemplarea relaxată a corpului, de atenția ca o miere caldă picurată peste tot ceea ce se întâmplă în corp. „Corpul știe lucruri pe care mintea nu le-a aflat încă.” zicea Jacques Lecoq iar câțiva cercetători formidabili, ex. Gerald Edelman, spun același lucru. Se produc mai multe sinapse decât numărul stelelor de pe cer, chiar și pentru acțiunile banale. Și dincolo de creierul și mintea despre care credem uneori că sunt începutul și sfârșitul tuturor lucrurilor, moleculele emoționale transmit informații chiar mai rapid decât sinapsele. Mult mai rapide decât sinapsele sunt și impulsurile care circulă prin hife și prin copaci, iar suportul material pentru inteligența fantastică a comunicării miceliilor și copacilor nici nu a fost descoperit încă.

Ar fi timpul să ne împrietenim cu propriul corp, acest aliat înțelept și de încredere, despre care mintea, care ne mănâncă zilele și uneori nopțile cu agitația ei, știe prea puțin, dar fără de care nu am fi în viață. Oricât am crede că de mintea noastră depinde tot, încordându-ne uneori dureros din cauza asta, mintea e „pe spinarea unui tigru”, iar imprietenirea cu tigrul, ca în cartea de tarot The Strengh, mi se pare o cale bună. In fact, we ride storms.

Fiecare detaliu minuscul al corpului, fiecare mică tensiune sau poziție (a sternului, capului, coccisului, umerilor etc.) creează realități diferite.

Partea bună, chiar antidepresivă, e că avem libertatea să alegem între aceste realități în momentul în care le explorăm flexibilizându-ne evantaiul de posibilități.

Iar în situații limită, de exil de exemplu, comunicarea și dansul cât mai complex cu singurul nostru aliat de încredere ne poate salva.

Eu am dansat pe asta după atelier. E un început bun pentru punctul zero al prieteniei cu corpul! Vă invit la dans!
Despre

Un laborator al bucuriilor simple, un spațiu virtual de întâ...

Prieteni

bottom of page