Adriana Chiruta
„Folosind arta pentru a ținti delicat spre reducerea tensiunii și suferinței din noi și din jur, Adriana Chiruta vă invită într-un dans cu cele mai fine, netraumatizate și netraumatizante, posibilități ale propriului viitor; într-un ritual al sensibililor, într-o practică a nonagresiunii și a respectului pentru fragilitatea noastră și a tot ce ne înconjoară.”
Fragment dintr-un atelier Tehnici de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi prezentat la Kunsthalle Bega pentru arhitecți, psihologi, cadre didactice și studenți
Ideea Tehnicilor... atât în formulă de atelier cât și ca lucrare de artă contemporană, mi-a venit în starea hipnagogică, înainte de a intra în somn și vis. Poate pentru că ceea ce am expus în spațiile de galerie sau muzeu (Kunsthalle Bega și MNAC) e de fapt doar un pretext, un strat pentru plantarea visului meu preferat:
de a-mi transforma publicul într-o operă de artă, de a folosi arta ca instrument pentru depășirea suferințelor noastre și pentru a ne transforma, atât pe noi cât și societățile în care trăim, în variante cât mai plăcute și cât mai puțin traumatizate sau traumatizante.
Atelierul pe care ți-l propun acum te invită într-un antrenament cu 11 tehnici de eliberare din blocajele și automatismele trecutului pentru a-ți trăi prezentul. Sunt tehnici construite pe câteva secrete ale teatrului/dansului oriental și occidental care mi-au trezit de-a lungul timpului admirația și pe care am avut șansa să le învăț de la câțiva maești ai scenei internaționale.
E un antrenament complex dar totodată simplu, relaxant și deseori amuzant, un fel de joc și generator de zâmbete ce poate duce la realizarea practică a acestui vis:
de a ne transforma în opere de artă, de a ne flexibiliza obișnuițele emoționale, corporale și mentale pentru a ne regăsi în toată imensitatea, forța și splendoarea noastră.
Scopul ANATOMIEI FERICIRII și al celor 11 tehnici de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi sunteți voi.
Ce vom face?
Vom lucra practic cu câteva ingrediente simple ale vieților noastre de zi cu zi, pe care de obicei le ignorăm: respirația, imaginația, vibrația unor sunete și efectul lor corporal, postura și modul în care elemente aparent banale ale posturilor noastre obișnuite ne determină roluri și scenarii de viață în care uneori nu ne dorim să jucăm.
Pentru a le schimba cu roluri și scenarii mai dezirabile, ne vom ocupa de:
* Conștientizarea scenariilor mentale și emoționale induse chiar și de cele mai mici încordări din corp, de exemplu ale mușchiului psoas sau zonei cervicale sau limbii sau ochilor, și relaxarea lor prin câteva tehnici trauma-sensitive.
* Corpul extins, energia palpabilă a imaginației și tehnici de încetare a dialogului sabotant cu ceea ce în improvizație se numește „critic interior” = „nu poți, nu ești cum trebuie să fii, renunță”
* Ritmicitatea și geometria dinamică a emoțiilor și posibilitatea de a alterna, prin deblocare și flexibilizare, o gamă cât mai largă de emoții (adică de mișcare, emoțiile fiind în primul rând impuls de mișcare - emovere, emotus)
* Ritmul de bază al creșterii armonioase în natură prin cooperare cu noi înșine și cu ceilalți pe care japonezii îl numesc Jo Ha Kyu
* Shoshin ( sau starea mentală de zero point și spontaneitate din improvizație: ”on the edge of the breath, looking”), centrul de energie hara și CORPUL NEUTRU, eliberat de încordările suferințelor trecute pentru a putea să-și respire și să-și danseze prezentul.
De ce?
Pentru a ne fortifica talentul de a ne mișca în spectacolul propriilor noastre vieți cu mai puține stări de epuizare, cu mai multă inventivitate și putere de a ne pune în practică propriile visuri dincolo de obstacolele din jur.
Pentru a relaționa cât mai hrănitor cu noi înșine, cu nevoile noastre valide și unii cu alții și de a ieși cu eleganță din relațiile și jocurile de putere toxice pentru noi și pentru potențialul nostru real.
Prin câteva exerciții și tehnici de acțiune și concentrare prin relaxare, vom înțelege că suntem mult mai prezenți și mai puternici când ne eliberăm corpul și mintea de frici și tensiuni inutile și că nu e nevoie să ne încordăm inutil și să riscăm stări de epuizare și anxietate pentru a realiza lucruri extraordinare.
Vom călători fascinant prin CORPUL EXTINS / CORPUL IMAGINAȚIEI în așa fel încât dansul nostru cu realitatea să fie cât mai interesant și mai plăcut pe viitor.
Ne vom explora dincolo de măștile sociale la care suntem reduși deseori, vom încorpora regulile unor relații corecte și armonioase cu noi înșine, pentru ca disocierea față de propriile emoții, corp și nevoi valide, sau situațiile în care rămânem captivi și neputincioși într-o gamă restrânsă și deseori nocivă de emoții, să se petreacă pe viitor cât mai rar și într-o măsură cât mai mică.
Ne vom antrena jucându-ne cu exerciții de statut superior și cu câteva tehnici orientale ale minimei rezistențe. Totul pentru a ne elibera de tiparele de victimă pe care expresiile noastre corporale le pot transmite în jur și pentru a ieși cu eleganță și cu toată splendoarea noastră din relațiile de putere în care riscăm să fim reduși la mult mai puțin decât suntem.