top of page
Atelier tehnici.jpg

Redescoperă-ți libertatea de a renunța la tensiunile trecutului– alături de copilul tău sau de copilul din tine!

Te invit să regăsești bucuria prezentului cu ajutorul a 11 tehnici ludice inspirate din teatru și dans pe care le vei putea repeta oricând vei avea nevoie de mai multă relaxare și forță.

Vino să fii petală plutitoare  pe suprafața unui lac liniștit, munte gigantic, ciocolată delicioasă topindu-se fin.

Acest atelier te va ajuta să te reconectezi cu corpul și cu imaginația, într-un proces creativ potrivit atât pentru adulți, cât și pentru copii. 

 
11 tehniciAlexander, Iris, Georgiana, Dalia, Philip, Cezar, Marco, Albert, Jack, Emma, Clara, Mara, Dominik, Matei
00:00 / 01:35

„Folosind arta pentru a ținti delicat spre reducerea tensiunii și suferinței din noi și din jur, Adriana Chiruta vă invită într-un dans cu cele mai fine, netraumatizate și netraumatizante, posibilități ale propriului viitor; într-un ritual al sensibililor, într-o practică a nonagresiunii și a respectului pentru fragilitatea noastră și a tot ce ne înconjoară.”

Fragment dintr-un atelier Tehnici de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi prezentat la Kunsthalle Bega pentru arhitecți, psihologi, cadre didactice și studenți

Tehnici de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi e și  o lucrare multimedia / video / sunet / instalație performativă în expoziția internațională Cronicile viitorilor supereroi curatoriată de Anca Verona Mihuleț la Kunsthalle Bega (Timișoara, 2021-2023) și la Muzeul Național de Artă Contemporană (București, 2023-2024). 















Acest atelier e rezultatul a peste 20 ani de practici și explorări în zona formelor teatrale orientale și occidentale, dansului contemporan și improvizației, toate combinate cu
backgroud-ul în filozofie, științe cognitive și pasiunea pentru noile cercetări și soluții practice legate de moduri de deblocare din automatismele traumei, reziliență prin artă și instrumente simple, la îndemâna oricui în viața de zi cu zi, de post-traumatic growth.

 

Detalii și înscrieri:  
adrianachiruta@yahoo.com
WhatsApp 0752103939

Ce vom face? 
Vom lucra cu respirația, imaginația, vibrația unor sunete și efectul lor corporal, postura și
modul în care elemente aparent banale ale posturilor noastre obișnuite ne determină
viața emoțională, gândurile și scenariile de viață.
Ne vom ocupa de:

* Corpul extins, energia palpabilă a imaginației și tehnici de încetare a dialogului sabotant cu ceea ce în improvizație se numește „critic interior” = „nu poți, nu ești destul de bun, renunță” 

* Conștientizarea scenariilor induse chiar și de cele mai mici încordări din corp, de exemplu ale mușchiului psoas sau zonei cervicale sau limbii sau ochilor, și relaxarea lor prin câteva tehnici trauma-sensitive.

* Ritmicitatea și geometria dinamică a emoțiilor și posibilitatea de a alterna, prin deblocare și flexibilizare, o gamă cât mai largă de emoții (adică de mișcare, emoțiile fiind în primul rând impuls de mișcare - emovere, emotus)

* Ritmul de bază al creșterii armonioase în natură prin cooperare cu noi înșine și cu ceilalți pe care japonezii îl numesc Jo Ha Kyu

* Shoshin ( sau starea mentală de zero point și spontaneitate din improvizație: ”on the edge of the breath, looking”), centrul de energie hara și CORPUL NEUTRU, eliberat de încordările suferințelor trecute pentru a putea să-și respire și să-și danseze prezentul.

De ce? 

Pentru a ne fortifica talentul de a ne mișca în spectacolul propriilor noastre vieți cu mai puține stări de epuizare, cu mai multă inventivitate și putere de a ne pune în practică propriile visuri dincolo de obstacolele din jur.

Pentru a relaționa cât mai hrănitor cu noi înșine, cu nevoile noastre valide și unii cu alții.

 Pentru a ne elibera corpul și mintea de frici și tensiuni inutile.

Vom călători fascinant prin CORPUL EXTINS / CORPUL IMAGINAȚIEI în așa fel încât dansul nostru cu realitatea să fie cât mai interesant și mai plăcut pe viitor.

Ne vom explora dincolo de măștile sociale la care suntem reduși deseori, vom încorpora regulile unor relații corecte și armonioase cu noi înșine,  pentru ca disocierea față de propriile emoții, corp și nevoi valide, sau situațiile în care rămânem captivi și neputincioși într-o gamă restrânsă și deseori nocivă de emoții, să se petreacă pe viitor cât mai rar și într-o măsură cât mai mică.

Ne vom antrena jucându-ne cu exerciții de statut superior și cu câteva tehnici orientale ale minimei rezistențe. Totul pentru a ne elibera de tiparele de victimă pe care expresiile noastre corporale le pot transmite în jur și pentru a ieși cu eleganță și cu toată splendoarea noastră din relațiile de putere în care riscăm să fim reduși la mult mai puțin decât suntem.

Pentru Adriana Chiruta, Tehnici de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi este în primul rând o declarație de dragoste. Apoi este baza unei discipline a neagresiunii și a respectului poetic pentru fragilitatea noastră și a lumii, țintind delicat spre reducerea tensiunii și a suferinței din jur.
 
Adriana invită vizitatorii să fie subiecte de artă (sujets d`art), devenind parte din lucrarea propusă de ea cu propria lor respirație, cu propriul lor corp și cu micro-mișcările lui. Instalația pornește de la credința că oamenii și societățile lor se pot salva prin artă.
 
Ce înseamnă să faci artă sau să fii artist? Este doar despre apariția pe o scenă sau prezentarea unui obiect de artă într-o galerie, așteptând admirație și aplauze? Dar dacă înseamnă mult mai mult? Dacă înseamnă, de exemplu, să-ți transformi propria viață și ceea ce te înconjoară în artă? Sau, atât cât este omenește posibil, să îi transformi pe oamenii din jur în artiști?
 
Tehnici este o mică încercare de a performa această schimbare estetică și socială. Spiritul pozitiv, dar în aceeași măsură critic al Adrianei Chiruta este în spatele răspunsului la aceste întrebări; ea consideră că în lumea crizelor multiple de azi, înconjurați uneori de cruzimi și nedreptăți sfâșietoare, avem nevoie, pe o scară din ce în ce mai largă, de un antrenament social al respectului și grijii pentru propria noastră fragilitate și sensibilitate.”

Anca Verona Mihuleț curator Cronicile viitorilor supereroi, prima ediție Kunsthalle Bega, ediția a doua MNAC

bottom of page