Adriana Chiruta

TEHNICI DE IEȘIRE DIN AC PENTRU CEI CE SE CRED FLUTURI
11 tehnici de ieșire din corpul traumei și din rolurile de victimă / agresor
atelier online cu ședințe individuale sau duo
„Folosind arta pentru a ținti delicat spre reducerea tensiunii și suferinței din noi și din jur, Adriana Chiruta vă invită într-un dans cu cele mai fine, netraumatizate și netraumatizante, posibilități ale propriului viitor; într-un ritual al sensibililor, într-o practică a nonagresiunii și a respectului pentru fragilitatea noastră și a tot ce ne înconjoară.”
Fragment dintr-un atelier Tehnici de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi prezentat la Kunsthalle Bega pentru arhitecți, psihologi, cadre didactice și studenți
Ideea Tehnicilor... atât în formulă de atelier cât și ca lucrare de artă contemporană, mi-a venit în starea hipnagogică, înainte de a intra în somn și vis. Poate pentru că ceea ce am expus în spațiile de galerie sau muzeu (Kunsthalle Bega și MNAC) e de fapt doar un pretext, un strat pentru plantarea visului meu preferat:
de a-mi transforma publicul într-o operă de artă, de a folosi arta ca instrument pentru depășirea suferințelor noastre și pentru a ne transforma, atât pe noi cât și societățile în care trăim, în variante cât mai plăcute și cât mai puțin traumatizate sau traumatizante.
Atelierul pe care ți-l propun acum în formulă de ședințe individuale sau ședințe duo (cu parteneri, prieteni, iubiți), te invită într-un antrenament cu 11 tehnici de eliberare din blocajele automatismelor traumei și din rolurile de victimă și/sau agresor, tehnici construite pe câteva secrete ale teatrului/dansului oriental și occidental care mi-au trezit de-a lungul timpului admirația și pe care am avut șansa să le învăț de la câțiva maești ai scenei internaționale.
E un antrenament complex dar totodată simplu, relaxant și deseori amuzant, un fel de joc și generator de zâmbete ce poate duce la realizarea practică a acestui vis:
de a ne transforma în opere de artă, de a ne flexibiliza obișnuițele emoționale, corporale și mentale pentru a ne regăsi în toată imensitatea, forța și splendoarea noastră.
Scopul Tehnicilor de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi sunteți voi.


Ce vom face?
Vom lucra practic cu câteva ingrediente simple ale vieților noastre de zi cu zi, pe care de obicei le ignorăm: respirația, imaginația, vibrația unor sunete și efectul lor corporal, postura și modul în care elemente aparent banale ale posturilor noastre obișnuite ne determină roluri și scenarii de viață în care uneori nu ne dorim să jucăm.
Pentru a le schimba cu roluri și scenarii mai dezirabile, ne vom ocupa de:
* Conștientizarea scenariilor mentale și emoționale induse chiar și de cele mai mici încordări din corp, de exemplu ale mușchiului psoas sau zonei cervicale sau limbii sau ochilor, și relaxarea lor prin câteva tehnici trauma-sensitive.
* Corpul extins, energia palpabilă a imaginației și tehnici de încetare a dialogului sabotant cu ceea ce în improvizație se numește „critic interior” = „nu poți, nu ești cum trebuie să fii, renunță”
* Ritmicitatea și geometria dinamică a emoțiilor și posibilitatea de a alterna, prin deblocare și flexibilizare, o gamă cât mai largă de emoții (adică de mișcare, emoțiile fiind în primul rând impuls de mișcare - emovere, emotus)
* Ritmul de bază al creșterii armonioase în natură prin cooperare cu noi înșine și cu ceilalți pe care japonezii îl numesc Jo Ha Kyu
* Shoshin ( sau starea mentală de zero point și spontaneitate din improvizație: ”on the edge of the breath, looking”), centrul de energie hara și CORPUL NEUTRU, eliberat de încordările suferințelor trecute pentru a putea să-și respire și să-și danseze prezentul.
De ce?
Pentru a ne fortifica talentul de a ne mișca în spectacolul propriilor noastre vieți cu mai puține stări de epuizare, cu mai multă inventivitate și putere de a ne pune în practică propriile visuri dincolo de obstacolele din jur.
Pentru a relaționa cât mai hrănitor cu noi înșine, cu nevoile noastre valide și unii cu alții și de a ieși cu eleganță din relațiile și jocurile de putere toxice pentru noi și pentru potențialul nostru real.
Prin câteva exerciții și tehnici de acțiune și concentrare prin relaxare, vom înțelege că suntem mult mai prezenți și mai puternici când ne eliberăm corpul și mintea de frici și tensiuni inutile și că nu e nevoie să ne încordăm inutil și să riscăm stări de epuizare și anxietate pentru a realiza lucruri extraordinare.
Vom călători fascinant prin CORPUL EXTINS / CORPUL IMAGINAȚIEI în așa fel încât dansul nostru cu realitatea să fie cât mai interesant și mai plăcut pe viitor.
Ne vom explora dincolo de măștile sociale la care suntem reduși deseori, vom încorpora regulile unor relații corecte și armonioase cu noi înșine, pentru ca disocierea față de propriile emoții, corp și nevoi valide, sau situațiile în care rămânem captivi și neputincioși într-o gamă restrânsă și deseori nocivă de emoții, să se petreacă pe viitor cât mai rar și într-o măsură cât mai mică.
Ne vom antrena jucându-ne cu exerciții de statut superior și cu câteva tehnici orientale ale minimei rezistențe. Totul pentru a ne elibera de tiparele de victimă pe care expresiile noastre corporale le pot transmite în jur și pentru a ieși cu eleganță și cu toată splendoarea noastră din relațiile de putere în care riscăm să fim reduși la mult mai puțin decât suntem.
Pentru cine?
Atelierul este conceput în variantă de 3 sau 4 ședințe individuale personalizate sau ședințe duo (cu parteneră / partener, iubită / iubit, prietenă/prieten). Se adresează adulților interesați de ieșirea din automatismele și blocajele corpului traumei și situațiilor toxice cu atât mai mult dacă sunt părinți.
Recomand înscrierile duo (cu parteneri, iubiți, prieteni, colegi) nu doar pentru că au reduceri mai mari, ci și pentru că fiind vorba de practică și de antrenament, după ce atelierul se încheie, va fi mult mai ușor să vă mobilizați pentru exersare împreună cu cineva decât singuri.
Cât costă?
Costul unei ședințe de 2 ore este de 200 lei pentru înscrierile individuale și 300 lei înscrierile duo (25% reducere, 150 lei/persoană).
În funcție de nevoile fiecăruia, atelierul poate avea între 3 și 4 ședinte.
În luna decembrie înscrierile duo beneficiază de o reducere de 50%, respectiv 200 lei (100 lei/persoană), iar cele individuale de 25%, respectiv 150 lei.
Pentru toți participanții la atelier care în martie vor fi la București, vom avea și o întâlnire offline, la Muzeul Național de Artă Contemporană, într-un jam session delicios cu Tehnicile de ieșire din ac
pentru cei ce se cred fluturi.
Mai multă încredere în sine, relaxare și o mai bună cunoaștere a manifestării corporale a propriilor emoții vor aduce mai multă putere de seducție, autenticitate și stare de bine în relațiile pe care le avem deja.Ieșirea din automatismele rolurilor pe care le-am avut în anumite relații toxice ne poate ajuta să le evităm pe viitor și să rupem cercul toxicității.
Relațiile hrănitoare încep în primul cu o relație corectă cu noi înșine în întreaga noastră imensitate.
Atelierul are și o variantă specială pentru părinți, nu doar pentru că de obicei stresul de a fi părinte amplifică, fără să vrem, reactivarea corpului traumei, pentru mulți dintre noi format încă din copilărie, dar și pentru că puii voștri vor adora exercițiile pe care le vom face împreună și pe care apoi le veți putea juca cu ei oricând veți dori și oricând veți avea nevoie să aduceți mai multă relaxare, forță și plăcere în viețile voastre.
Le-au adorat și cei 14 copiii de 6-7 ani cu care m-am jucat de-a algele tremurânde în ocean, de-a ciocolata neagră care se topește în deplină relaxare, de-a petala de magnolie în cădere lejeră pe suprafața unui lac liniștit (inspirată de o tehnică aikido) și alte exerciții prin care am reușit să facem lucruri care păreau imposibile devenind imenși, puternici, înțelepți și relaxați, așa cum merităm. În doar 90 de minute de atelier împreună!
Vocile superbe ale micuților mei colegi artiști Alexander, Iris, Georgiana, Dalia, Philip, Cezar, Marco, Albert, Jack, Emma, Clara, Mara, Dominik, Matei din clasa pregătitoare a Andrei Andrei se vor auzi timp de 6 luni în liftul din stânga al la Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Vă invit să-i ascultați și aici:
Acest atelier e rezultatul a peste 20 ani de practici și explorări în zona formelor teatrale orientale și occidentale, dansului contemporan și improvizației, toate combinate cu
backgroud-ul în filozofie, științe cognitive și pasiunea pentru noile cercetări și soluții practice legate de moduri de deblocare din automatismele traumei, reziliență prin artă și instrumente simple, la îndemâna oricui în viața de zi cu zi, de post-traumatic growth.
Tehnici de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi e și o lucrare multimedia / video / sunet / instalație performativă în expoziția internațională Cronicile viitorilor supereroi curatoriată de Anca Verona Mihuleț la Kunsthalle Bega (Timișoara, 2021-2023) și din 2 noiembrie 2023 până în 31 martie 2024 la Muzeul Național de Artă Contemporană (București).
Mai multe despre mine aici și
într-un interviu cu Mihaela Dedeoglu
