top of page

Studiul ACE (Adverse Childhood Experiences) a fost inițiat de către dr. Vincent Felitti, șef al Kaiser Permanente`s Department of Preventive Medicine din San Diego, în colaborare dr. Robert Anda, cu sprijinul CDC (Centers for Disease Control and Prevention) pentru a urmări legătura dintre bolile dezvoltate la maturitate și experiențele traumatizante din copilărie. Chestionând un număr impresionant de 17421 de persoane, cei doi cercetători au constatat că traumele în copilărie sunt mult mai frecvente decât prevăzuseră inițial, ducând la ideea că abuzarea emoțională sau de orice fel a copiilor este una din epidemiile ascunse (”The Hidden Epidemic”) ale societății noastre. În privința incidenței bolilor la maturitate și a legăturii lor cu traumele copilăriei, persoanele cu un scor ACE de 6 sau mai mult au cu 15% mai multe șanse decât cei cu un scor 0 să sufere de măcar una din cele 10 boli cauze ale mortalității în Statele Unite, incluzând boli pulmonare cronice, cardiopatie ischemică și boli ale ficatului. De asemenea, un scor ACE de peste 4 conduce la o prevalență a depresiilor cronice la 66 la sută dintre femeile cu acest scor și la 35 la sută dintre bărbați.

Am aflat de acest studiu din formidabila carte The Body Keeps the Score, scrisă de Bessel van der Kolk.

(mai mult despre Studiul ACE aici )

ACE Study sau Testul experiențelor traumatizante din copilărie

Răspunde cu DA sau NU la următoarele întrebări și adună la final doar răspunsurile afirmative.

Întrebarea 1 din 10:

Înainte de a împlini 18 ani, unul dintre părinți sau un alt adult din familie te-a înjurat, insultat, redus la tăcere, umilit frecvent sau foarte frecvent?

sau

s-a comportat într-un fel care te-a făcut să te temi că te va răni fizic?

 

DA   NU

 

Întrebarea 2 din 10:

Înainte de a împlini 18 ani, s-a întâmplat cumva, des sau foarte des, ca unul dintre părinți sau un alt adult din casă să te împingă, să te smucească, să te pălmuiască sau să arunce cu ceva în tine?

sau

te-a lovit atât de tare încât ți-a lăsat urme sau te-a rănit ?

 

DA   NU

Întrebarea 3 din 10:

Înainte de a împlini 18 ani, s-a întâmplat vreodată ca un adult sau o persoană mai în vârstă cu minimum 5 ani decât tine să te fi atins, pipăit sau să-ți ceară să-l atingi cu scop sexual?

sau
a încercat sau chiar a reușit să întrețină raporturi sexuale orale, anale sau vaginale cu tine?

DA   NU

Întrebarea 4 din 10:

Înainte de a împlini 18 ani, ți s-a întâmplat să simți uneori sau chiar foarte des că nimeni în familia ta nu te iubește sau că nimeni nu consideră că ești important sau deosebit?

sau

membri familiei tale nu aveau grijă unii de alții, nu se simțeau apropiați unii de alții și nu se ajutau reciproc?

DA   NU

Întrebarea 5 din 10:

Înainte de a împlini 18 ani, des sau chiar foarte des, ți s-a întâmplat să simți că…

nu aveai suficientă mâncare, că trebuia să porți haine murdare și că nu aveai pe nimeni care să te protejeze ?

sau

părinții tăi erau prea beți ca să aibă grijă de tine și să te ducă la un medic dacă aveai nevoie?

DA   NU

Întrebarea 6 din 10:

Înainte de a împlini 18 ani s-a întâmplat ca unul dintre părinții tăi biologici să părăsească familia datorită unui divorț, abandon sau oricărei alte cauze?

DA  NU

Întrebarea 7 din 10:

Înainte de a împlini 18 ani s-a întâmplat ca mama ta naturală sau vitregă să fie împinsă, smucită, pălmuită sau să se arunce vreun obiect înspre ea?

sau

câteodată sau des sau foarte des să fie lovită cu picioarele, bătută, lovită cu pumnul sau cu un obiect?

sau

să fie lovită în continuu cel puțin câteva minute sau amenințată cu un cuțit sau cu o armă?

DA  NU

Întrebarea 8 din 10:

Înainte de a împlini 18 ani ai trăit cu cineva care consuma alcool când avea probleme sau care era chiar alcoolic sau consumator de droguri?

DA  NU

Întrebarea 9 din 10:

Înainte de a împlini 18 ani, s-a întâmplat ca un membru al familiei tale să aibă depresii sau să aibă probleme psihice sau să încerce să se sinucidă?

DA  NU

Întrebarea 10 din 10:

Înainte de a împlini 18 ani, s-a întâmplat ca un membru al familiei să ajungă la închisoare ?

DA  NU

bottom of page