top of page
Detalii și înscrieri

Se spune că nu încetăm să dansăm pentru că îmbătrânim, ci îmbătrânim pentru că încetăm să dansăm! Și pentru că râdem cu poftă din ce în ce mai rar. Și pentru că din ce în ce mai rar ne întâlnim unii cu alții și ne simțim, pur și simplu, bine împreună.

În seara de 24 iunie, sunteți invitați la o sesiune de 3 ore de întinerire prin mișcare lejeră și bună dispoziție alături de persoane noi, cu care cu siguranță se vor lega prietenii.

Într-o formulă de party & jam session for alsolute beginners, Adriana Chiruta vă va introduce și ghida fin și relaxat prin lumea improvizației și a free dance-ului, pentru a ajunge cu toții să vedem cât suntem de superbi când ne dăm liber să ne mișcăm și să ne simțim bine în propria piele și unii cu alții, fiecare dintre noi în felul nostru, fiecare cu fragilitățile și forțele noastre, fiecare dintre noi ca o operă de artă vie care merită apreciată și contemplată.

Sigur ați dansat deja superb prin viață. Haideți să dansăm și împreună!

Vă promiteam c-o să ne jucăm cu niște tehnici antiburnout.
Ați auzit de cuvântul zgârcitură? Ne vom amuza mult cu el. E un sinonim pentru încordare, contracție musculară.

Japonezii spun că marii luptători știu cum să-și pună încordarea doar în degetul mic de la picior, tot restul corpului rămânând relaxat, flexibil, atent și pregătit pentru orice acțiune. Mai spun că tensiunile din corp reprezintă ceea ce ne impun alții să facem sau ceea ce ajungem să ne impunem noi ca urmare a presiunilor sociale, temându-ne că nu vom fi acceptați altfel. Zonele relaxate din corp, în schimb, înseamnă pur și simplu ceea ce suntem.

Tot japonezii spun despre hara (sau dantien pentru chinezi), centrul aflat cam la trei cm sub buric și la două treimi față de coloana vertebrală, în zona centrului de greutate, că o hara puternică înseamnă o hara relaxată, și că suntem realmente puternici și echilibrați doar atunci când ne menținem energia în hara, nu în zona capului sau în zona inimii. O să ne jucâm la atelier cu asta și o să vedeți că e adevărat.

Relaxarea și flexibilitatea sunt adevărata noastră forță și măsură. De asta în exercițiile de yoga se urmărește extinderea stării de relaxare chiar când ne menținem corpul în posturi dificile, în așa fel încât pe viitor nicio situație dificilă să nu ne mai taie respirația. Dacă în fața unei situații dificile, de atac real, ți se taie respirația, ești pierdut. Intri în freeze și în disociere, într-un film al cărui soundtrack poate fi ”I`m not here. This isn`t happening.” din How to dissapear completely al lui Radiohead 

Keith Johnston, unul din bunicii improvizației teatrale, spunea că ni se impune zgârcitura încă de când suntem copii. Dacă stăteam prea relaxați în bancă, profesorii ne acuzau că nu suntem atenți sau că suntem nesimțiți, chiar dacă răspunsurile date în starea de relaxare puteau fi cele corecte și chiar dacă toată lumea știe că încordarea intensă nu ne face niciodată creativi și realmente capabili să rezolvăm probleme. Și uite-așa am învățat să ne încordăm inutil tot felul de mușchi de-a lungul întregii vieți ca să ne supunem unor gimnastici sociale și jocuri de putere stupide. Cu ce ne ajută să ne încordăm zona ochilor sau fălcile sau umerii sau mușchiul psoas, pentru a rezolva corect o problemă de geometrie, în condițiile în care rețelele neuronale de care e nevoie pentru geometrie nu sunt nicidecum cele care activează acei mușchi? Cu ce ne ajută să ne contractăm, să ne restrângem, să ne zgârcim cu propriile noastre posibilități, să devenim din ce în ce mai mici, mai încordați, mai triști și mai bolnavi, când dimensiunile noastre reale sunt imense?

Vom lucra și pe corpul extins la atelier și vom face și câteva exerciții de statut superior și de corp relaxat, neutru. Pentru că nu ar fi nicio problemă dacă aceste zgârcituri din corpurile umane ar duce la relații fericite sau la regimuri politice prietenoase cu viețile noastre și cu drepturile noastre fundamentale. Însă așa cum nu știu niciun cuplu incordat, dar fericit, nu știu niciun regim politic sinistru care să se impună prin relaxare sau prin simț al umorului. Imaginați-vă că brusc, o întâmplare neșteptată ar fi făcut ca toate mâinile drepte din perioada nazistă să se relaxeze spontan și să nu se mai poată încorda deloc. Încercați. Țineți-vă brațul drept în aer moale, complet relaxat. Și imaginați-vă acum că l-ați fi salutat pe Hitler așa. E un exercițiu superamuzant, garantez.

Despre asta e Art for Social Change, mișcarea pe care o încep la Sibiu cu atelierul de sâmbăta asta. E un antrenament pentru o altfel de societate, în care să avem forța și libertatea de a fi noi înșine, superbi, puternici, gigantici, fără zgârcituri. Despre o libertate și forță și o iubire față de noi înșine și față de ceilalți pe care nicio relație abuzivă sau regim politic sinistru să nu ne-o mai confiște vreodată!

Așa că haideți, nu vă mai speriați de free dance! ”Come as you are. I swear that I don`t have a gun”. Sigur că și Nirvana va fi în playlist? Cum să n-avem câteva clipe de Nirvana sâmbătă : )))), doar v-am promis c-o să ne simțim bine.

 

 

 

Ce înseamnă free dance? 

 

dincolo de toată importanța lui în istoria dansului, free dance înseamnă să-ți dai voie să te miști așa cum simți și așa cum îți place, dincolo de orice automatism și rutină. 

 

Pentru cine e atelierul?

 

  • adolescenți, adulți, inclusiv seniori

  • cei care nu mai găsesc motive și resurse de energie ca să se miște așa cum le place

  • cei care simt că sunt în pragul unui burnout 

  • cei care nu mai dansează demult sau nu atât cât și-ar dori

  • cei care simt nevoia să socializeze altfel decât la shopping sau la o discuție la un suc sau o bere sau la un vin în centru

  • cei care vor să fie mai relaxați, mai puternici și mai liberi 

  • cei care cred că nu sunt în stare să danseze doar ca să afle că pot și că o fac foarte bine

  • cei care au nevoie de mai multă seducție fină și eficientă și de bună dispoziție în viețile lor

  • cei care vor să cunoască oameni noi și interesanți



Ce vom face?
Ne vom juca cu resursele noastre de energie și de chef de viață și de mișcare, pentru a învăța cum să evităm pe viitor stările de epuizare și indispoziție cronică. Vom râde și vom zâmbi mult, deci și puțin lifting facial! Vă voi oferi un set de exerciții foarte plăcute și simple pe care le veți putea folosi zilnic, la nevoie, în dansul vostru prin lume. Just for your own wellbeing!

  • Jo Ha Kyu - ritmul naturii și capacitatea de a simți corporal diferența dintre cooperators & traitors în relațiile profesionale și personale.

  • Forța de respingere, forța de atragere și alte dinamici, calități și ingrediente de bază ale mișcării pe care le putem pune în meniul fiecărei zile pentru a ne face viața mult mai interesantă și mai pe gustul nostru.

  • Shoshin ( sau starea mentală de zero point și spontaneitate din improvizație: ”on the edge of the breath, looking”) și corpul neutru, eliberat de tensiunile suferințelor trecute, pentru a putea să-și respire și să-și danseze prezentul. 

  • Diferența dintre a fi mișcat și a mișca și evantaiul de calități ale mișcării atunci când dansul nostru cu realitatea e condus de gândirea unor alte posibilități și de energia visurilor și dorințelor noaste. Din fericire nu ne stă tot timpul tot pământul pe umeri chiar dacă uneori avem impresia asta! 


Ce nu vom face?
Nimic neplăcut, forțat sau deranjant pentru vreunul dintre noi. Acest atelier este și un antrenament pentru respectarea consimțământului sau a lipsei lui în cele mai mici gesturi pe care le facem în viața de zi cu zi.

De ce?
Ghidajul meu prin free dance și impro va fi fin și relaxant. Acest atelier este trauma-sensitive și trauma-informed. Toți oamenii sensibili sunt bineveniți!

 

 

Cât durează?

3 ore cu posibile prelungiri

Cât mă costă?

Contribuția recomandată este de 70 de lei/ persoană iar pentru studenți 50 de lei/ persoană. Pe lângă chiria spațiului și acoperirea onorariilor echipei, contribuțiile vor intra în finalizarea unui ecolaborator de artă contemporană la 10 km de Sibiu. 

 

Ce trebuie să aduc?

Haine comfortabile, încălțări cu talpă curată pentru că ne vom așeza și vom dansa și pe podea. Un izopren, dacă credeți că aveți nevoie. Lichidele preferate pentru hidratare, ceva de ronțăit și curajul de a ieși din rutină!

Participarea e doar pe bază de înscriere prealabilă prin completarea și trimiterea formularului de înscriere. 

Pentru mai multe informații: adrianachiruta@yahoo.com sau 0752103939.

Cu studii în artele spectacolului și filozofie, Adriana Chiruta este regizoare pasionată de dans postmodern, artistă multimedia și manager cultural. De-a lungul a mai bine de 15 ani a ținut o serie largă de ateliere pentru diverse categorii de public de la copii, la arhitecți și studenți arhitecți, actori, dansatori, performeri, artiști vizuali, psihologi și pedagogi școlari, activiști pentru drepturile omului și naturii, participând de asemenea la ateliere cu câțiva mari artiști ai lumii proveniți din teatre laborator. În 2010 a publicat un Manual de improvizație care a fost distribuit gratuit în bibliotecile școlilor și liceelor din Cluj-Napoca. (mai mult)

bottom of page