top of page

A   T   E   L   I   E   R   E   L   E       
A   D   R   I   A   N   E   I       C   H   I   R   U   T   A

 
 
wellbeing prin improvizație teatrală,
dans liber și mișcare creativăediția BUCUREȘTI

 

 • Facebook
 • Instagram

Cum ar fi ca viața ta să devină o operă de artă, un spectacol în care să respiri și să joci cu plăcere, ridicându-te spectaculos (cum altfel?) din toate provocările și din toate căderile. S-a întâmplat să mă gândesc la asta câteodată, arta salvându-mi viața de nenumărate ori încă din copilărie, cu lecțiile ei de zbor și de ieșire cu o oarecare grație chiar și din cele mai mari suferințe umane.

După deja decenii de practică artistică, pasiune pentru cogniția umană și aprofundare a comportamentului uman cu câțiva mari maeștri ai scenei internaționale, pot să-ți ofer câteva instrumente și antrenamente simple, lejere și deseori amuzante, care exersate fiind pe cont propriu după întâlnirea cu mine, îți pot transforma treptat viața într-o operă de artă și într-un spectacol dezirabil. 

Pentru a afla ce ți se potrivește mai mult, te invit să răspunzi cu da sau nu la următoarele 5 întrebări:

1.

Îți este greu să echillibrezi nevoile de relaxare și regenerare cu cele de efort și să transformi propria muncă în plăcere și joc pasionant? Te simți blocată/blocat de vocea criticului interior („nu sunt capabil, nu pot, nu am cum să reușesc”), nepermițându-ți să-ți asculți intuiția și interzicându-ți să ai momente de spontaneitate, de încredere în sine și în ceilalți, de încredere in vreun joc comun, satisfăcător pentru toți?

DECEMBRIE RELAXAT

2.

Consideri că situațiile de bullying, shaming, ghosting ți-au afectat încrederea în propriile abilități și visuri și nevoia legitimă de a trăi într-un mediu social neostil, non-discriminatoriu, în care fiecărei persoane i se permite să înflorească? Ai vrea să schimbi tiparele corporale de victimă cu unele de forță, încredere în sine și relaxare, pentru ca scenele injuste să înceteze?  

IANUARIE
ANTIBULLYING
 

3.

Ți se întâmplă deseori să-ți refuzi nevoile legitime de stare de bine și să te simți captiv în situații personale și profesionale toxice și într-o gamă restrânsă și nocivă de emoții, disociindu-te de complexitatea ta emoțională, cu nu-urile și cu da-urile ei legitime, negându-te și reducându-te la mult mai puțin decât ești? Doar ca să le faci loc altora....

FEBRUARIE   EMOȚIONAL 
 

4.

Lucrezi în sistemul de învățământ (cadru didactic, pedagog sau psiholog școlar) și consideri că practicile de respect, grijă reciprocă, corectitudine, cooperare (nu doar concurență) și un leadership atent față de cultivarea talentelor și abilităților fiecăruia ar trebui activate mai mult în  școala/liceul/facultatea/țara ta?

85 DE JOCURI TEATRALE 
atelier intensiv de improvizație pentru cadre didactice

 

5.

Ești părinte sau educator sau învățător și îți dorești ca puii tăi, sau cei cu care lucrezi, să nu preia obișnuițele corpului traumei pe care îl cărăm mai toți după noi? Ai dori să le oferi copiilor și ție, un joc relaxant și amuzant de ieșire din corpul traumei? 

TEHNICI DE IEȘIRE DIN AC PENTRU CEI CE SE CRED FLUTURI
un atelier ART NOT Trauma recomandat părinților

 

Dacă ai răspuns cu DA la primele 3 întrebări, ți-am pregătit un pachet de ateliere pentru ca aceste DA-uri să-și păstreze valabilitatea doar pentru trecut, nicidecum pentru prezentul sau viitorul tău.

(RE)OCUPĂ-ȚI SCENA! 

antrenament pentru wellbeing prin teatru și dans

ÎNSCRIERE

Doar 10 locuri!

3 ateliere a câte 3 ședințe fiecare.

25% reducere pentru abonarea la al doilea atelier și 50% pentru al treilea.

​În zilele de marți

5, 12, 19 decembrie | antiburnout

16, 23, 30 ianuarie | antibullying

13, 20, 27 februarie | corp emoțional

@ AREAL

   Anastasie Simu, nr. 2, București  

 • Facebook
 • Twitter
 • Instagram
Draga mea Adriana, îți mulțumesc încă o data din tot sufletul pentru faptul că împărtășești cu noi, cei care am participat la cursurile tale de dans/improvizație cunoștințele, răbdarea, energia, frumusețea, magia, starea ta de bine, bucuria de a fi, energia pozitivă care se simte din prima secundă în care pășim în spațiul găsit de tine.

Ești un ghid/ o călăuză în care am mare încredere și alături de care simt că îmi este bine și de la care am atât de multe lucruri de învățat.

Zilele astea de mișcare liberă, improvizație, căutare interioară, exprimarea emoțiilor prin dans, mi-au făcut tare mult bine și asta pentru că ceea ce oferi tu, nu sunt doar: spațiul în care ne strângem sau faptul că ne mișcăm laolată... este mai mult decât atât... 'poveștile' pe care ni le spui, uneltele și tehnicile cu care să lucrăm cu noi înșine acasă fac întreaga experiență să fie o adevărată terapie.

Am vrut să știi cât de mult bine mi-a făcut acest timp pe care l-am îmbrățișat cu tot sufletul și de care aveam mare nevoie.

Iulia Munteanu (Elven Bird www.elvenbird.com)

Dacă lucrezi în învățământ și ai răspuns cu DA la întrebarea 4, am pregătit un atelier grozav pentru tine și pentru colegii tăi. Iată despre ce e vorba:

 

85 de jocuri teatrale

atelier intensiv de improvizație

pentru cadre didactice

ÎNSCRIERE

Doar 10 locuri!

8 ore de antrenament intensiv și materiale suport de curs, inclusiv Manual de improvizație. 85 de jocuri teatrale

40% reducere pentru abonarea duo (împreună cu încă o persoană), în limita locurilor disponibile.

9, 10 decembrie @ TEATRE/ THEATRES

 • Facebook
 • Twitter
 • Instagram

În 2010 aveam în grupul meu de prieteni două cupluri, fiecare cu câte un copil de 11 ani care trecea printr-un episod depresiv sever.  La 11 ani! Mi s-a părut extrem de tristă această precocitate. Cum familiile lor erau destul de iubitoare și atente, am început să cred că una din probleme este școala și lipsa deprimantă de grijă și de respect față de creativitatea și sensibilitatea copiilor. Așadar am decis să public acest manual de improvizație pe care l-am distribuit gratuit în bibliotecile școlilor și liceelor din Cluj-Napoca și am ținut ateliere cu profesori și psihologi doritori să schimbe această situație și doritori să afle cum o pot schimba. Practic, nu doar cu vorbe. Las aici câteva reacții în uma acestor ateliere și îi aștept cu drag pe cei implicați în sistemul de educație, care doresc să sprijine, nicidecum să inhibe, creativitatea și inteligența elevilor și studenților lor, la antrenamentul din atelierul de improvizație dedicat vouă și lor.

Participarea la atelierul de improvizație teatrală pentru profesori a fost benefică din două puncte de vedere. În primul rând, a fost utilă ca informație acumulată în vederea propriei dezvoltări personale și a autocunoașterii.
În al doilea rând mi-a plăcut practicarea și însușirea unor exerciții ce pot fi propuse mai departe elevilor, exerciții ce promoveză nu doar bunăstarea psihică și fizică, ci și unele valori prosociale, cum ar fi grija față de alții şi coeziunea grupurilor.
Raluca Crișan, psiholog școlar

Imaginați-vă cum ar crește copiii antrenați, încă de la vârste mici, în arta și regulile cooperării (arta improvizației),  în capacitatea de a găsi resurse de relaxare și concentrare chiar și în situații tensionate, în forța de a ieși cu eleganță din situații abuzive, în plăcerea de a urmări complexitatea propriilor emoții, în loc să le nege.

Dacă ești părinte sau educator/învățător și ai răspuns cu DA la a cincea întrebare, ți-am pregătit un „generator de zâmbete” plin de exerciții de relaxare și jocuri delicioase, un set de practici psihosomatice pe care le vei putea relua oricând pe cont propriu, împreună cu copilul/copiii tăi sau cu copiii cu care lucrezi, inclusiv în momente dificile pentru ei sau pentru tine.  

Afis IDLE cu date.jpg

Tehnici de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi 

11 tehnici de ieșire din corpul traumei prin antrenamente de teatru și dans

ÎNSCRIERE

Durată 6 ore distribuite în trei ședințe.

Atelier recomandat părinților! 

Cu începere din ianuarie. 

Detalii despre locatie si orele de atelier

în curând! 

 • Facebook
 • Twitter
 • Instagram

Conceput ca o prelungire a unei lucrări de artă contemporană prezentată la Kunsthalle Bega din Timișoara și la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Tehnici de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi este un atelier ART NOT Trauma recomandat părinților, nu doar pentru că de obicei stresul de a fi părinte amplifică, fără să vrem, automatismele corpului traumei și situațiilor toxice prin care am trecut inclusiv în copilăriile noastre, dar și pentru că puii voștri vor adora exercițiile pe care le veți face cu mine și pe care apoi le veți putea juca cu ei oricând veți dori și oricând veți avea nevoie să aduceți mai multă relaxare, forță și plăcere în viețile voastre. Vor adora să vă jucați împreună de-a algele tremurânde în ocean, de-a ciocolata neagră ce se topește în deplină relaxare, de-a petala de magnolie în cădere lejeră pe suprafața unui lac liniștit (inspirată de o tehnică aikido), de-a muntele, de-a norul pufos pe un cer senin de vară și multe altele.
Aici sunt vocile minunaților Alexander, Iris, Georgiana, Dalia, Philip, Cezar, Marco, Albert, Jack, Emma, Clara, Mara, Dominik, Matei ale căror voce pot fi auzite în liftul din stânga al MNAC până la sfârșitul lui martie.

11 tehnici cuAlexander, Iris, Georgiana, Dalia, Philip, Cezar, Marco, Albert, Jack, Emma, Clara, Mara, Dominik, Matei
00:00 / 01:35
Pentru Adriana Chiruta, Tehnici de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi este în primul rând o declarație de dragoste. Apoi este baza unei discipline a neagresiunii și a respectului poetic pentru fragilitatea noastră și a lumii, țintind delicat spre reducerea tensiunii și a suferinței din jur. Adriana invită vizitatorii să fie subiecte de artă (sujets d`art), devenind parte din lucrarea propusă de ea cu propria lor respirație, cu propriul lor corp și cu micro-mișcările lui. Instalația pornește de la credința că oamenii și societățile lor se pot salva prin artă. Ce înseamnă să faci artă sau să fii artist? Este doar despre apariția pe o scenă sau prezentarea unui obiect de artă într-o galerie, așteptând admirație și aplauze? Dar dacă înseamnă mult mai mult? Dacă înseamnă, de exemplu, să-ți transformi propria viață și ceea ce te înconjoară în artă? Sau, atât cât este omenește posibil, să îi transformi pe oamenii din jur în artiști? Tehnici este o mică încercare de a performa această schimbare estetică și socială. Spiritul pozitiv, dar în aceeași măsură critic al Adrianei Chiruta este în spatele răspunsului la aceste întrebări; ea consideră că în lumea crizelor multiple de azi, înconjurați uneori de cruzimi și nedreptăți sfâșietoare, avem nevoie, pe o scară din ce în ce mai largă, de un antrenament social al respectului și grijii pentru propria noastră fragilitate și sensibilitate.

Anca Verona Mihuleț curator Cronicile viitorilor supereroi, Kunsthalle Bega, ediția a doua MNAC

Îți voi pune la dispoziție exerciții și tehnici folosite în formele de teatru și dans orientale și occidentale pe care le-am apreciat de-a lungul timpului, pe unele având șansa de a le exersa și învăța de la maeștri ai scenei internaționale. Exerciții și tehnici cu care, o dată ce-o să te familiarizezi în întâlnirile noastre, vei putea să le reiei pe cont propriu oricând vei dori sau vei avea nevoie, inclusiv cu partenerii tăi sau, dacă ești părinte, cu copiii tăi, pentru ca viața voastră să se transforme treptat într-o operă de artă și într-un spectacol plăcut, chiar și în situații dificile. Vom antrena încrederea în noi înșine și forța de a impune raporturi corecte sau ieșirea cu eleganță din relații de putere toxice, amuțirea criticului interior și spontaneitatea și plăcerea cooperării, capacitatea de a intra într-o stare de relaxare și concentrare chiar și în condiții de stress, abilitatea de a ne asculta intuiția și corpul emoțional cu nu-urile și cu da-urile lui legitime precum și posibilitatea de flexibilizare și remodelare a reacțiilor emoționale în așa fel încât emoțiile benefice pentru noi și pentru ceilalți să ne vină în ajutor chiar și în situații aparent limită. 

bottom of page