top of page

A   T   E   L   I   E   R   E   L   E       
A   D   R   I   A   N   E   I       C   H   I   R   U   T   A

 
 
wellbeing prin improvizație teatrală,
dans liber și mișcare creativă


 

  • Facebook
  • Instagram
logo zona contemporana_edited_edited.jpg

Bine ai venit!

Cum ar fi ca viața ta să devină o operă de artă, un spectacol în care să respiri și să joci cu plăcere, ridicându-te spectaculos (cum altfel?) din toate provocările și din toate căderile. S-a întâmplat să mă gândesc la asta câteodată, arta salvându-mi viața de nenumărate ori încă din copilărie, cu lecțiile ei de zbor și de ieșire cu o oarecare grație chiar și din cele mai mari suferințe umane.

După deja decenii de practică artistică, pasiune pentru cogniția umană și aprofundare a comportamentului uman cu câțiva mari maeștri ai scenei internaționale, pot să-ți ofer câteva instrumente și antrenamente simple, lejere și deseori amuzante, care exersate fiind, îți pot transforma treptat viața într-o operă de artă și într-un spectacol dezirabil. 

Pentru a afla ce ți se potrivește mai mult, te invit să răspunzi cu da sau nu la următoarele 5 întrebări:

1.

Consideri că situațiile de bullying, shaming, ghosting ți-au afectat încrederea în propriile abilități și visuri și nevoia legitimă de a trăi într-un mediu social neostil, non-discriminatoriu, în care fiecărei persoane i se permite să înflorească?

LUNEA
ANTIBULLYING

atelier de corp decis și ieșire
din rolul de
victimă 
 

2.

Te simți blocată/blocat de vocea criticului interior („nu sunt capabil, nu pot, nu am cum să reușesc”), nepermițându-ți să-ți asculți intuiția și interzicându-ți să ai momente de spontaneitate și de încredere în sine și în ceilalți?


MARȚEA
FERICIRI
I

atelier de improvizație,
creativitate și bună dispoziție

 

3.

Consideri că practicile de cooperare, respect, grijă reciprocă, corectitudine și un leadership atent față de cultivarea talentelor și abilităților fiecăruia sunt prezente în mediul tău profesional sau în școală/liceu/facultate?

JOIA
(R)EVOLUȚIEI
ÎN EDUCAȚIE

atelier de improvizație 
pentru cadre didactice

4.

Îți este greu să echillibrezi nevoile de relaxare și regenerare cu cele de efort intens și să transformi propria muncă în plăcere?


VINEREA ANTIBURNOUT
atelier de corp relaxat 

5.

Ți se întâmplă deseori să-ți refuzi nevoile legitime de stare de bine și să te simți captiv în situații personale și profesionale toxice și într-o gamă restrânsă și nocivă de emoții, disociindu-te de complexitatea ta emoțională?


SÂMBĂTA EMOȚIONALĂ
atelier de dans liber
cu corp
ul emoțional
 

Dacă lucrezi în învățământ sau ești adolescentă/adolescent sau studentă/student și ai răspuns cu DA la primele trei întrebări, am pregătit două pachete de ateliere grozave pentru tine și pentru colegii tăi. Iată despre ce e vorba:

 

(R)EVOLUȚIA ÎN EDUCAȚIE

improvizație și antibullying

pentru cadre didactice

ÎNSCRIERE

10 locuri, 2 ateliere fiecare cu câte 4 cursuri săptămânale  în fiecare joi din octombrie și în fiecare luni din noiembrie,

40% reducere pentru abonarea duo (împreună cu încă o persoană), în limita locurilor disponibile.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Octombrie | improvizație

Noiembrie | antibullying

@

ZONA CONTEMPORANĂ

 

(R)EVOLUȚIA ÎN EDUCAȚIE

improvizație și antibullying

pentru liceeni și studenți

ÎNSCRIERE

10 locuri, 2 ateliere fiecare cu câte 4 cursuri săptămânale  în fiecare marți din octombrie și în fiecare luni din noiembrie,

40% reducere pentru abonarea până în 1 octombrie,

în limita locurilor disponibile.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Octombrie | improvizație

Noiembrie | antibullying

@

ZONA CONTEMPORANĂ

lunea antibullying studenți profi
marțea fericirii studenți
joia revoluției în educație finalissim

În 2010 aveam în grupul meu de prieteni două cupluri, fiecare cu câte un copil de 11 ani care trecea printr-un episod depresiv sever.  La 11 ani! Mi s-a părut extrem de tristă această precocitate. Cum familiile lor erau destul de iubitoare și atente cu ei, am început să cred că una din probleme este școala și lipsa deprimantă de grijă și de respect față de creativitatea și sensibilitatea copiilor. Așadar am decis să public acest manual de improvizație pe care l-am distribuit gratuit în bibliotecile școlilor și liceelor din Cluj-Napoca și am ținut ateliere cu profesori și psihologi doritori să schimbe această situație și doritori să afle cum o pot schimba. Practic, nu doar cu vorbe. Las aici câteva reacții în uma acestor ateliere și îi aștept cu drag pe  oamenii implicați în sistemul de educație din Sibiu, care doresc să sprijine, nicidecum să inhibe, creativitatea și inteligența elevilor și studenților lor, la antrenamentul din cele două ateliere de improvizație și antibullying dedicate lor.

Dedicate vouă 

Participarea la atelierul de improvizație teatrală pentru profesori a fost benefică din două puncte de vedere. În primul rând, a fost utilă ca informație acumulată în vederea propriei dezvoltări personale și a autocunoașterii.
În al doilea rând mi-a plăcut practicarea și însușirea unor exerciții ce pot fi propuse mai departe elevilor, exerciții ce promoveză nu doar bunăstarea psihică și fizică, ci și unele valori prosociale, cum ar fi grija față de alții şi coeziunea grupurilor.
Raluca Crișan, psiholog școlar

În ZONA CONTEMPORANĂ vor fi programate pe viitor și ateliere dedicate copiilor și preadolescenților, însă până atunci, pe lângă reducerile masive pentru adolescenți și studenți, sunt invitați părinții și cadrele didactice care vor putea să transmită acasă sau la clasă exercițiile și antrenamentele cu care se vor familiariza la ateliere.

Imaginați-vă cum ar crește copiii antrenați, încă de la vârste mici, în arta și regulile cooperării (arta improvizației),  în capacitatea de a găsi resurse de relaxare și concentrare chiar și în situații tensionate, în forța de a ieși cu eleganță din situații abuzive, în plăcerea de a urmări complexitatea propriilor emoții, în loc să le nege.

Ce-ar fi să revenim la întrebările de la început?

Dacă ai răspuns cu da la 1, 2, 4, 5, ți-am pregătit un pachet de patru ateliere în care ne vom antrena împreună pentru ca aceste da-uri să-și păstreze valabilitatea doar pentru trecut, nicidecum pentru prezentul sau viitorul tău.

(RE)OCUPĂ-ȚI SCENA! 

antrenament pentru wellbeing prin teatru și dans

ÎNSCRIERE

Doar 10 locuri!

Durată 4 luni a câte 4 ședințe de 2 ore pe lună.

40% reducere pentru abonarea până în 1 octombrie, în limita locurilor disponibile.

Pachet recomandat părinților!

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

ZONA CONTEMPORANĂ


MARȚEA
FERICIRI
I

atelier de improvizație,
creativitate
și
bună dispoziție

 

VINEREA ANTIBURNOUT
atelier de corp relaxat 

SÂMBĂTA EMOȚIONALĂ
atelier de dans liber
cu corp
ul emoțional
 
LUNEA
ANTIBULLYING

atelier de corp decis și ieșire
din rolul de
victimă 
 
marțea fericirii adulți
Corp relaxat final
corp emoțional chiar final
lunea antibullying adulți

Dincolo de dorințele și de cuvintele noastre, schimbarea practică, reală, nu doar vorbită, a unor situații cu altele mai dezirabile se face prin antrenament mental, emoțional și obligatoriu, corporal. O postură de victimă sau tendința de a ne mici mult sub dimensiunile noastre reale, va lăsa spațiu pentru abuzuri în orice scenă. Dificultatea de a observa, chiar și în situații complicate, resursele de relaxare și de încredere, ne va aduce și mai multe ocazii de tensionare și frică. Măștile cu care ne-am obișnuit să funcționăm în societate, sub care uneori abia dacă ne mai simțim sinceri și vii, ne vor îndepărta și mai mult de situațiile în care putem avea parte de relații interumane profunde, autentice și hrănitoare. Ironia e că inclusiv pentru situațiile pe care nu le dorim ne-am antrenat, vrând nevrând, din obișnuință, ani de zile. Evident că pentru a putea schimba spectacolul și juca în scene mai dezirabile și mai prietenoase cu starea noastră legitimă de bine, e nevoie tot de antrenament, de atenție și de practică mentală, emoțională și corporală cotidiană. Nu doar de cuvinte.

Cu pachetul de ateliere (RE)OCUPĂ-ȚI SCENA te invit să începem acest antrenament. Îți voi pune la dispoziție exerciții și tehnici folosite în arta contemporană și în formele de teatru și dans orientale și occidentale pe care le-am apreciat de-a lungul timpului, pe unele având șansa de a le exersa și învăța de la maeștri ai scenei internaționale. Exerciții și tehnici cu care, o dată ce-o să te familiarizezi în întâlnirile noastre, vei putea să le reiei pe cont propriu oricând vei dori sau vei avea nevoie, inclusiv cu partenerii tăi sau, dacă ești părinte, cu copiii tăi, pentru ca viața voastră să se transforme treptat într-o operă de artă și într-un spectacol plăcut, chiar și în situații dificile.

La atelierul Marțea fericirii ne vom ocupa prin exerciții și jocuri de improvizație amuzante de amuțirea criticului interior și de regăsirea spontaneității, a curajului de a fi noi înșine și de plăcerea cooperării în grupuri umane în care respectul reciproc e regula de bază ca să știm cum să cerem asta și în viața noastră personală, profesională, socială și politică în care respectul reciproc e rareori regula de bază.

La atelierul de corp relaxat, Vinerea antiburnout, vom antrena starea de prezență și resursele de relaxare și concentrare chiar și în condiții de stress.

La atelierul Sâmbăta emoțională vom adânci starea de prezență în propriile noastre vieți (de ocupare a propriei scene) lucrând cu abilitatea de a ne asculta intuiția și corpul emoțional cu nu-urile și cu da-urile lui legitime și cu posibilitatea de flexibilizare și remodelare a reacțiilor emoționale în așa fel încât emoțiile benefice pentru noi și pentru ceilalți să ne vină în ajutor chiar și în situații aparent limită. 

La atelierul Lunea antibullying, indiciile corporale ale încrederii în noi înșine și forța de a impune raporturi corecte sau de a ieși cu eleganță din relații de putere toxice. 

Atelierele de pe Timotei Popovici 11_edited.png

Sibiul este orașul meu natal în care am copilărit și în care mi-am petrecut mai bine de jumătate din viață. Îmi doresc mult ca dincolo de sclipiciul etichetelor festivaliere și turistice, frumusețea acestui oraș și a patrimoniului lui să fie egalată de dinamici sociale frumoase și de starea de bine a celor care locuiesc aici. În arta pe care o apreciez și pe care o practic, ceea ce contează nu e doar aplaudarea artiștilor și admirarea unor obiecte de artă, ci în primul rând Publicul și antrenarea și ghidarea Publicului spre alte posibilități de a respira, de a gândi și de a trăi, strict necesare în lumea crizelor multiple în care trăim. Pentru mine contează arta ca practicare fină, împreună cu Publicul, a extinderii respirației și hărților noastre mentale și emoționale, în așa fel încât să reușim să facem loc pentru un viitor cât mai puțin distopic, un viitor  în care tot ceea ce e mai sensibil, fragil și complex în noi înșine și în ceilalți să își păstreze dreptul la respirație și la viață.

În acest an, 2023, am ținut 7 ateliere în Sibiul natal, două ca parte a unei lucrări mai ample pe care am făcut-o cadou într-o expoziție de artă contemporană (atelierele fitness for dreamers și 5 soluții performative pentru schimbare socială - reluare a unui atelier pe care îl ținusem în 2022 pentru Goethe Institut), și cinci ateliere de improvizație și dans contemporan într-un spațiu superb pe care l-am închiriat special pentru a pune bazele unei comunități de impro și free dance pe ideea de Art Not Trauma & Art for Social Change la Sibiu.

Iată câteva reacții din partea celor cu care am avut bucuria și plăcerea estetică să lucrez în aceste ateliere. 

Draga mea Adriana, îți mulțumesc încă o data din tot sufletul pentru faptul că împărtășești cu noi, cei care am participat la cursurile tale de dans/improvizație cunoștințele, răbdarea, energia, frumusețea, magia, starea ta de bine, bucuria de a fi, energia pozitivă care se simte din prima secundă în care pășim în spațiul găsit de tine.

Ești un ghid/ o călăuză în care am mare încredere și alături de care simt că îmi este bine și de la care am atât de multe lucruri de învățat.

Zilele astea de mișcare liberă, improvizație, căutare interioară, exprimarea emoțiilor prin dans, mi-au făcut tare mult bine și asta pentru că ceea ce oferi tu, nu sunt doar: spațiul în care ne strângem sau faptul că ne mișcăm laolată... este mai mult decât atât... 'poveștile' pe care ni le spui, uneltele și tehnicile cu care să lucrăm cu noi înșine acasă fac întreaga experiență să fie o adevărată terapie.

Am vrut să știi cât de mult bine mi-a făcut acest timp pe care l-am îmbrățișat cu tot sufletul și de care aveam mare nevoie.

Iulia Munteanu (Elven Bird www.elvenbird.com)

Fiecare atelier este format din 4 ședințe de antrenament a câte 2 ore fiecare.

Vom antrena încrederea în noi înșine și forța de a impune raporturi corecte sau ieșirea cu eleganță din relații de putere toxice, amuțirea criticului interior și spontaneitatea și plăcerea cooperării, capacitatea de a intra într-o stare de relaxare și concentrare chiar și în condiții de stress, abilitatea de a ne asculta intuiția și corpul emoțional cu nu-urile și cu da-urile lui legitime precum și posibilitatea de flexibilizare și remodelare a reacțiilor emoționale în așa fel încât emoțiile benefice pentru noi și pentru ceilalți să ne vină în ajutor chiar și în situații aparent limită. 

bottom of page