top of page
Detalii și înscrieri

Tehnici de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi

| atelier de eliberare din corpul traumei prin antrenamente de teatru laborator și dans contemporan 

cu Adriana Chiruta 

Intro audio of Techniques to Get Out of the Neddle for Those Who Believe They Are ButterflAdriana Chiruta
00:00 / 03:50
Intro audio în română
00:00 / 03:26

Era o poveste cu o fetiță aflată într-o cameră cu multe ferestre. Stătea lipită de una dintre ele și plângea, pentru că dincolo de fereastră se întâmpla ceva trist și nedrept. Bunicul ei i-a amintit că mai sunt și alte ferestre cu peisaje și întâmplări mai vesele, unele chiar foarte frumoase, și a invitat-o să se plimbe pe la fiecare. I-a spus apoi că pe viitor ar fi bine să nu uite că sunt multe ferestre în camera ei și că e bine să revină la fereastra care o face tristă doar după ce privește prin celelalte și își regăsește zâmbetul, liniștea și forța.

Adriana vă invită la un antrenament de patru ore cu 11 tehnici care ne pot face mai flexibili, relaxați și senini în fața ferestrelor cu întâmplări triste, lărgindu-ne ceea ce se numește ”coping mechanisms”, ca să trăim cât mai deplin, să fim cât mai prezenți, cu toată imensitatea noastră, în propriile vieți, nu doar să le suportăm, sufocându-ne uneori dureros de mult în fața ferestrelor triste.

 

În variantă de atelier a unei lucrări ample dintr-o expoziție de artă contemporană, Tehnici de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi este rezultatul a peste 15 ani de explorări în zona artelor performative, practicilor teatrale orientale și occidentale, dansului contemporan, improvizației, combinate cu pasiunea pentru filozofie și logică, științe cognitive și noi cercetări și soluții, tot practice, legate de deblocarea din traumă.  

Pare complicat, dar de fapt odată ce începem antrenamentul, devine foarte simplu. Atât de simplu încât până și copiii din preajma voastră vor putea să se joace lejer de-a Tehnici de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi, ca să fie și ei mai pregătiți pentru ferestrele triste. 

Vă aștept cu drag!

Participarea e doar pe bază de înscriere prealabilă prin completarea și trimiterea formularului disponibil aici.

 

Contribuția este de 150 lei / persoană și va intra ca donație în construirea unui ecolaborator de artă contemporană la 10 km de Sibiu. 

MAH01169-0.jpg
Tehnici de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi

Adriana Chiruta trăiește și lucrează în proiectul ei preferat, un ecolaborator de artă contemporană în construcție, lângă Sibiu, numit Carambach, o țară „inventată” pentru artiști independenți, cercetători și activiști pentru drepturile omului și naturii. Fascinată de modelajul unor elemente invizibile sau imateriale, cum ar fi viitorurile posibile, spațiul gol dintre noi, aerul propriilor respirații, dansul unor idei sau al imaginației din vis sau din starea de veghe, Adriana Chiruta este o artistă cu practici hibride. Cu un background de arte performative, regizoare de teatru pasionată mai degrabă de dans și cu studii de filosofie, se plimbă post-conceptual prin diverse medii (video, sunet, text, etc). Structurate ca instalații performative, lucrările ei conduc simțurile privitorului dinspre exterior înspre el însuși, ca subiect de artă invitat să-și ocupe scena propriei vieți la nivel personal, social, politic. Știind că pentru asta e nevoie de antrenament, în 2023 decide să țină două serii de ateliere pentru publicul larg: Art Not Trauma și Art for Social Change

„Folosind arta pentru a ținti delicat spre reducerea tensiunii și suferinței din noi și din jur, Adriana Chiruta vă invită într-un dans cu cele mai fine, netraumatizate și netraumatizante, posibilități ale propriului viitor; într-un ritual al sensibililor, într-o practică a nonagresiunii și a respectului pentru fragilitatea noastră și a tot ce ne înconjoară.”

fragment din prezentarea primului atelier Tehnici... la Kunsthalle Bega

Pentru Adriana Chiruta, Tehnici de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi este în primul rând o declarație de dragoste. Apoi este baza unei discipline a neagresiunii și a respectului poetic pentru fragilitatea noastră și a lumii, țintind delicat spre reducerea tensiunii și a suferinței din jur. Adriana invită vizitatorii să fie subiecte de artă (sujets d`art), devenind parte din lucrarea propusă de ea cu propria lor respirație, cu propriul lor corp și cu micro-mișcările lui. Instalația, care colonizează discret spațiul de expoziție prin 11 fragmente de text, video și sunet, pornește de la credința că oamenii și societățile lor se pot salva prin artă. Ce înseamnă să faci artă sau să fii artist? Este doar despre apariția pe o scenă sau prezentarea unui obiect de artă într-o galerie, așteptând admirație și aplauze? Dar dacă înseamnă mult mai mult? Dacă înseamnă, de exemplu, să-ți transformi propria viață și ceea ce te înconjoară în artă? Sau, atât cât este omenește posibil, să îi transformi pe oamenii din jur în artiști? Tehnici este o mică încercare de a performa această schimbare estetică și socială. Spiritul pozitiv, dar în aceeași măsură critic al Adrianei Chiruta este în spatele răspunsului la aceste întrebări; ea consideră că în lumea crizelor multiple de azi, înconjurați uneori de cruzimi și nedreptăți sfâșietoare, avem nevoie, pe o scară din ce în ce mai largă, de un antrenament social al respectului și grijii pentru propria noastră fragilitate și sensibilitate."

Anca Verona Mihuleț

Interviu cu Mihaela Dedeoglu despre Tehnici de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi Episodul 5 । Adriana Chiruta - Kunsthalle Bega Podcast | Podcast on Spotify

Pentru mai multe informații: adrianachiruta@yahoo.com sau 0752103939

bottom of page